Vuoden 2022 puhallinorkesteri on Jyväskylän yliopiston puhallinorkesteri Puhkupillit

Vuoden Puhallinorkesteri Puhkupillit

Suomen Puhallinorkesteriliiton tunnustuspalkinto jaetaan keväisin yhdelle toiminnassa erityisesti ansioituneelle puhallinorkesterille.  Palkinnon tarkoituksena on edistää puhallinmusiikkiharrastusta olennaisena osana maamme henkistä pääomaa. Palkinto myönnetään harrastemusiikin parissa toimivalle puhallinorkesterille, joka on erityisesti ansioitunut palkitsemisvuotta edeltävänä vuotena.

Ensimmäinen palkinto luovutettiin vuoden 2011 Puhallinpäivillä.

Jyväskylän yliopiston puhallinorkesteri Puhkupillit on viime vuosikymmeninä uudistanut suomalaisen puhallinmusiikin ja ollut alkuunpanijana usealle puhallinmusiikkisäveltäjälle, joita ilman Suomesta puuttuisi nykyinen suomalainen puhallinmusiikki. Puhkupillit on yhdistänyt tinkimättömän työskentelyn ja opiskelijaorkesterin hauskapidon, joilla on saatu tuloksena tilaussävellyksiä, levytyksiä, kilpailumenestystä ja hyvää meininkiä niin konserttilavoilla kuin keikkapaikoilla.

Puhkupillit on luonut uniikin brändin, joka on jatkanut elämää, vaikka soittajat ja kapellimestarit ovat vaihtuneet. Vuonna 2022 orkesteri palasi pandemiarajoitteiden jälkeen konserttilavoille entistä aktiivisempana ja suuremmalla kokoonpanolla. Syksyllä 2022 Puhkupillit järjesti syksyllä opiskelijaorkestereiden Puhallus-festivaalin. 

Vuoden Puhallinorkesteri -tunnustuksella SPOL haluaa samalla muistuttaa orkesterisoiton merkityksestä yhteisöllisyydelle ja hyvinvoinnille, ovat soittajat sitten lapsia, nuoria tai eri ikäisiä aikuisia. Opiskelijaorkesterien merkitys on mittaamattoman arvokas nivelvaiheessa nuoresta kohti omaa nuorta aikuisuutta ja ammatillisen identiteetin kehitystä.