Uunituore kysely tuo kulttuurin harrastamisen vaikutukset näkyviin

harrastamisen vaikutukset kysely avautuu

Kansalaisfoorumi, Suomen Nuorisosirkusliitto, Suomen Nuorisoseurat, Suomen Harrastajateatteriliitto,  Suomen Puhallinorkesteriliitto ja Kansalaisareena  ovat laatineet yhteistyössä mittariston kulttuurin harrastamisen koetuista vaikutuksista. Mittaristo syväluotaa kulttuurin harrastamisen vaikutuksia yksilöön niin fyysisestä, psykologisesta kuin sosiaalisesta näkökulmasta. Kyselyssä luodataan myös harrastamisen vaikutuksia oppimiseen sekä yhteisöllisyyden kokemukseen liittyen.

Kyselyllä halutaan nostaa esiin kulttuurin ja taiteen harrastamisen merkitystä yhteiskunnassa. “Viimeistään korona-aika on tehnyt selväksi sen, ettei kulttuurin harrastamisen merkitystä yksilölle tunnisteta kunnolla. Nyt jos koskaan tarvitaan näyttöjä tämän upean toiminnan vaikutuksista ja merkittävyydestä”, toteaa Kansalaisfoorumin pääsihteeri Anneliina Wevelsiep.

Kyselypatteristoa kehitettiin syksystä 2020 alkaen ja ensimmäinen mittaristo testattiin kohderyhmän keskuudessa syksyllä 2021. Siitä saatujen kokemusten ja palautteen perusteella viilattiin lopullinen kysely, joka julkaistaan 2.5. Ensimmäisessä vaiheessa mukana ovat kyselyn laatineet järjestöt, mutta mittaristo on jatkossa myös muiden toimijoiden käytettävissä. Kyselyssä hyödynnetään Kukunori ry:n laatimaa Pokka-kyselyportaalia, johon koko mittaristo on viety kaikkien hyödynnettäväksi.

“Näemme työssämme sen, miten mahtavia fiiliksiä taiteen ja kulttuurin harrastamisella on yksilölle ja yhteisölle. Tämän kyselyn kautta pystymme myös näyttämään sen toteen, jolloin harrastamisen merkityksen kuvaileminen ei ole millään tavalla mutu-tuntumaa”, sanoo Suomen Nuorisoseurojen pääsihteeri Annina Laaksonen.

 

Kysely julkaistaan 2.5. aiemmin mainittujen järjestöjen harrastajille ja sen tuloksia on odotettavissa syyskuussa 2022.

 

Lisätietoja: pääsihteeri Anneliina Wevelsiep, 050 590 0180, anneliina.wevelsiep@kansalaisfoorumi.fi sekä koulutussuunnittelija Hanna Pulkkinen, 040 738 9885, hanna.pulkkinen@kansalaisfoorumi.fi