Tarjolla sovituskurssi myös SPOL:n väelle

Big band -sovituskurssi Helsingissä 29.-31.10.2021

Suomen Big Band -yhdistys ry järjestää yhteistyössä Metropolia ammattikorkeakoulun kanssa big band -sovituskurssin, jonka teemana on toimivan jazz- ja big band -sovituksen teko. Kouluttajana kurssilla on säveltäjä/sovittaja Jussi Lampela. Kurssin päätteeksi kansallinen Junior All Star Big Band soittaa kurssilaisten sovitukset.

Aikataulu

 • ●  Pe 29.10. klo 16-20 luennot (luokka AS223)

 • ●  La 30.11. klo 10-17 itsenäistä työskentelyä, kouluttaja kiertää auttamassa ja

  neuvomassa (luokka AS223)

 • ●  Su 31.10. klo 10-13.30 JAS BB:n soittosessio, klo 14 loppupalaute

  (Klubisali, luokka 112)

  Paikka

  Metropolia Ammattikorkeakoulun Arabian kampus: Soiva Osoite: Muotoilijankatu 1 B
  00560 Helsinki

  Sisältö

  Kurssi keskittyy sovituksen tekemiseen big bandille, big band -kokoonpanon erikoispiirteisiin sekä sen historian ymmärtämiseen. Vaikka pääpaino on big band -kokoonpanossa, saat kurssilta työkaluja myös muiden kokoonpanojen kanssa toimimiseen, genrerajoista ja kokoonpanojen koosta riippumatta.

  Kurssilla käytäviä asioita ovat mm:

 • ●  melodian soinnutus ja reharmonisointi

 • ●  äänenkuljetus ja kontrapunkti kevyessä musiikissa

 • ●  sovitustyön luonnostelu

 • ●  valmiiden sovitusten analysointi

 • ●  valmius tehdä itse analyysejä jatko-opiskelua varten

  Kurssin tavoitteena on kirjoittaa big bandille sovitus tai sovituksen osa. Tähtäimenä on kurssin päätteeksi sunnuntaina pidettävä JAS Big Bandin soittosessio, jossa jokaisella aktiiviopiskelijalla on mahdollisuus kuulla, kuinka oma sovitus toimii. Session jälkeen pidetään yhteinen palautekeskustelu.

  Kenelle?

  Kurssille ovat tervetulleet kaikki asiasta kiinnostuneet - niin sovituskokemusta omaavat kuin vasta-alkajat. Olitpa sitten big bandin tai puhallinorkesterin soittaja tai kapellimestari, klassisen musiikin harrastaja tai ammattilainen, musiikinopiskelija tai -opettaja tai muuten asiasta kiinnostunut, olet tervetullut mukaan!

  Kurssille otetaan max. 12 aktiiviopiskelijaa ilmoittautumisjärjestyksessä sekä passiiviopiskelijoita.

Työvälineet ja edeltävät taidot/tiedot

On hyvä, että sinulla on kurssille tullessa jo valmiina idea sovituksesta, jota alat työstämään. Materiaali voi olla mitä vain itse haluat; pääasia että kurssiaikaa ei kulu siihen, että mietimme minkä kappaleen sovittaisit.

Työvälineenä kurssilla käytetään notaatio-ohjelmaa. Jokaiselle kurssilaiselle on tarjolla oma työpiste, jossa on käytettävissä tietokone, midikoskettimisto sekä Sibelius notaatio-ohjelma. Halutessasi voit työskennellä myös omalla läppärillä.

Voit käyttää sitä notaatio-ohjelmaa, jonka itse parhaiten hallitset. Varmistathan kuitenkin, että saat ohjelmalla kirjoitettua koko big band -kokoonpanolle: joidenkin ohjelmien halvemmat versiot sallivat vain rajallisen määrän stemmoja/soittimia. Olisi hyvä, että hallitset käyttämäsi notaatio-ohjelman perusteet kohtuullisen hyvin, niin et käytä kurssiaikaa itse notaatio-ohjelman opetteluun, ja saat suurimman hyödyn varsinaisesta sovituksen opiskelusta.

Lisäksi on suureksi eduksi, jos omaat musiikinteoriasta kohtuullisen hyvät tiedot ja taidot (mm. reaalisointumerkit).

Voit paikata aukkoja tiedoissasi esim. seuraavilla sivustoilla:

https://www.evanrogersmusic.com/blog http://www.timusic.net/debreved/jazz-melody-and-voicing-part-2/ http://www.hornarrangements.com/basicshornarranging.html

Ilmoittautuminen ja hinta

Kurssille ilmoittaudutaan sähköpostitse suoraan kouluttaja Jussi Lampelalle: jussi@jussilampela.com

Kerro ilmoittautumisen yhteydessä seuraavat tiedot: nimi, osoite, puhelinnumero sekä lyhyt kuvaus aiemmasta sovituskokemuksestasi tai työstäsi.

Kurssimaksu:

 • ●  Aktiiviopiskelija (pe, la ja su): 180€

 • ●  Passiiviopiskelija (pe ja su): 50€

  SBBY:n jäsenorkesterin jäsenenä saat 20€ alennuksen aktiiviopiskelijan kurssimaksusta. Osallistumismaksu on maksettava viimeistään 14.10.2021 SBBY ry:n tilille. Saat maksutiedot, kun ilmoittautuminen on käsitelty.

  Majoittuminen ja ruokailu: jokainen kurssilainen vastaa itse majoitus- ja matkakuluistaan. Lisätietoja sovituskurssin sisällöstä saat kouluttaja Jussi Lampelalta sähköpostitse:

  jussi@jussilampela.com

  Jussi Lampela on kokenut säveltäjä/sovittaja, jolla on pitkä kokemus musiikin säveltämisestä ja sovittamisesta vaihteleville kokoonpanoille. Lisätietoja kouluttajasta löydät kotisivuilta: www.jussilampela.com